7 Mayıs 2012 Pazartesi

ilaç kullanırken emzirme kesilmelimi


ilaç kullanırken emzirmeyi kesmelimiyim ?

İlaç kullanırken emzirmeyi kesmeli mi,emzirirken ilaç kulanılabilirmi,emzirirken ilaç kulanımı nasıl olmalıdır,ilaç kulanırken emzirmeyi bırakmalımıyım..

Dünyaya yeni gözlerini açmış o minicik bebeğinizin, beslenmek için sizin sütünüze ihtiyacı var. Ancak hastasınız ve sütünüzün, bebeğinize zarar verip vermeyeceğinden emin değilsiniz. Peki, şimdi ne olacak? Bu kafa karıştırıcı sorunun cevabını Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt’a sorduk.
Birçok emziren anne, ilaç kullanırken bebeğini emzirmekten endişe duyar. Süt yolu ile ilacın bebeğine geçme olasılığı, her zaman anneyi tedirgin eder. Bu durumda, emzirmeyi kesmenin beraberinde getireceği riskleri de göz önünde bulundurmak gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, “Çok istisnai durumlar haricinde sorunun cevabı ‘kesinlikle hayır’dır. Sütte bir miktar ilaç da olsa, emzirmek her zaman için daha güvenlidir. Kısa bir süreliğine de olsa emzirmeye ara vermenin, bebeğin meme emmeyi kalıcı olarak bırakmasına sebep olabileceğini unutmamak gerekir. Ayrıca bebek emmediğinden, annenin sütünü sağması gerekecektir ki, bu hem zor bir süreçtir hem de annenin göğsünde biriken süt fazlası, ona acı verici bir hal alabilir” şeklinde konuşuyor.
Meme emmek bebeği korur
Annede ateş, burun akması, ishal, öksürük, alerji, kusma gibi belirtilerden biri veya birkaçı ortaya çıkana dek, yüksek ihtimalle hastalık çoktan bebeğe geçmiş olur. Ancak, meme emmek çocuğu enfeksiyonlara karşı korur ve işte tam da bu yüzden, bebeği korumak için annenin onu emzirmeye devam etmesi gerekir.
Bakteriyel enfeksiyonlarda da durum aynıdır
Aynı şekilde, boğaz ağrısı gibi bakteriyel enfeksiyonlar da, emzirmede bir sorun teşkil etmez. Soğuk algınlığı, grip ya da bunlara benzer diğer yaygın görülen hastalıklar esnasında emzirmek, güvenlidir. Zaten anne hasta olduğu zaman bebeği emzirse de emzirmese de, ikisi de aynı ortamda bulunduğu için, anne, bir şekilde hastalığın bebeğe geçmesi riskine maruz kalacak.
Antikorlar bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir
Ayrıca unutmamak gerekir ki anne hastalandığı zaman vücut, hastalıkla savaşmak için antikor üretmeye başlar ve bu antikorlar sütle birlikte bebeğe geçerek, onun bağışıklık sistemini de güçlendirir. Aslında, özellikle yeni annelerin en büyük endişeleri, hastalıktan ziyade, aldıkları ilaçların bebeğe geçmesiyle ilgilidir. Bu nedenle anne emzirdiği sürece, reçetesiz satılsalar bile kullandığı her ilacı öncelikle doktoruna danışmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder