23 Nisan 2012 Pazartesi

Bebeklerde aşı takvimi nasıldır ?

Kızamık, çiçek gibi bulaşıcı hastalıkları bir defa geçirenlerin aynı hastalığa bir daha yakalanmadıkları dikkati çektikten sonra, insanları hastalık mikroplarına karşı bağışık hale getirme araştırmalarına, başlanılmış ve bunun sonucu olarak aşı bulunmuştur.
Aşı: Hastalık yapma gücü olmayan mikropların vücuda, verilerek bağışıklık meydana getirme işlemidir. Bunun için mikrop özel besi yerlerinde üretilir, değişik tekniklerle hastalık yapma gücü yok edildikten sonra vücuda verilir.
Âşı sayesinde oldukça tehlikeli olan ve büyük salgınlar yapan hastalıkların bir kısmı tamamen kayboldu, bir kısmı da oldukça az ve tehlikesiz hale geldi. Örneğin 1957 yılından beri memleketimiz de çiçek hastalığı görülmemektedir. Difteri ve boğmaca ise yok denecek kadar azaldı. 1950 ye kadar kurtulma ümidi olmayan, ince hastalık diye anılan tüberküloz (verem), tüm ülkede uygulanan BCG kampanyası sayesinde oldukça azalmış durumdadır. Hastalananlar ise antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir duruma gelmiştir.
Bebek Aşıları ve Bebek Aşı Takvimi
Çocukların sağlıklı olarak yetişmesini sağlamak için bebeklik döneminden başlayarak aşılarını düzenli olarak yaptırmak gerekir. Memleketimizde uygulanan aşılar şunlardır:
Difteri Boğmaca Tetanos (karma)
Difteri ve tetanos aşıları, difteri toksini ile tetanos toksininin formaldehit ile toksisitesi giderilmiş ama antijenik karakteri devam eden ana toksinleridir. Boğmaca aşısı ise hastalık yapma gücünü yitirmiş inaktif bakteri aşısıdır. Üçü bir arada karma olarak aynı anda yapılır. Bu aşının genellikle 1 yaşından önce tamamlanması gerekir. 3 doz halinde verilir.
Tifo-Para tifo aşısı
Tifo ve para tifo mikroplarının öldürülmesi ile elde edilen inaktif bakteri aşısıdır. Genellikle 3-40 yaş arasında uygulanır.
3 yaş 1. doz 1 cc.
l ay sonra 2. doz 1 cc.
1 yıl sonra rap el 1 cc. olarak yapılır.
B.C.G. aşısı
Hastalık yapmayan ama tüberküloza karşı bağışıklık veren özel bir bakteri aşısıdır. Yeni doğanlara doğumu takip eden günlerde ağızdan verilir. Aşı olmayanlarla tüberkülin testi negatif olanlara sol omuzlarına 0.1 cc. olanak deri içine verilir.
Poliomyelit aşısı
Hastalık yapıma gücünü kaybetmiş polio virüslerden elde edilmiştir. İki şekilde verilir. Birincisi ağızdan verilen Sabin aşısı, ikincisi ise enjeksiyonla deri altına verilen Saik aşısıdır. Genellikle ağızdan verilen Sabin aşısı kullanılır.
Aşı küçüklere şekerli suya damlatarak, büyüklere ise kesme şeker üzerine damlatılarak verilir. 3 ayını tamamlamış çocuklara D.B.T. aşısı ile birlikte aynı anda verilir.
Aşı klorsuz suya damlatılmalı ve aşı verildikten sonrada 2 saat süreyle klorlu su verilmemelidir. Üçüncü. doz verildikten 1 yıl sonra 1 doz, 4 yıl sonrada ikinci 1 doz aşı verilmelidir.
Çiçek Aşısı
Hastalık yapma yeteneğini kaybetmiş canlı virüs aşısıdır. Kanunen yapılması mecburidir. 7-8 aylarda, kolun omuz basma yakın dış yüzüne yapılır. Deri sabunlu su ile silindikten sonra deri üzerine küçük bir damla aşı damlatılıp toplu iğne ucu ile hafifçe çizilerek yapılır. Çizerken kan çıkmamalıdır. Aşı tutmazsa 10 gün sonra tekrar yapılmalıdır.
Kızamık aşısı
Kızamık aşısı hastalık yapma yeteneği azaltılmış canlı virüs aşısıdır. 6 yaşını geçmiş kızamık çıkarmamış çocuklara yapılır. Kolda deri altına 0.5cc. olarak yapılır.
Kolera aşısı
Hastalığı yapan vibrio cholera’nın öldürülmesi ile elde edilen inaktif bakteri aşısıdır. Hastalık görülme ihtimali olan bölgelerde ve salgın zamanlarında uygulanmalıdır. Bağışıklık süresi 6 aydır.
İki yaşından küçüklere 0.25cc. 2-12 yaş arasındakilere 0.5cc. ve 13 yaşından yukarı olanlara 1cc. olarak deri altına yapılır. Birinci aşıdan 1 ay sonra ikinci doz verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder